Spieken

Deze tentoonstelling was te bezichtigen van 24 mei tot en met 31 december 2017.

De natuur als mentor, model en maatstaf.

De tentoonstelling ‘Spieken’ gaat over biomimicry. Dit is een nieuwe wetenschap waarbij leren van – dus spieken bij de natuur centraal staat. De tentoonstelling gaat over het op zoek gaan in de natuur naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen.

Het kernidee van biomimicry is dat talloze organismen al hebben ‘uitgevonden’ wat werkt, wat past, wat duurzaam is en overleeft op de planeet aarde. Deze organismen zijn volleerde natuurkundigen, scheikundigen, ingenieurs en ontwerpers. De ecosystemen waarin ze leven zijn economieën zonder gelijke. Wij mensen kunnen er veel van leren. Het maken van een vezel zoals een spin dat doet. Een automerk dat zich laat inspireren door het pantser van de koffervis. Het samoeraiharnas dat lijkt op een schubdier. De succesvolle samenwerking van dieren zoals de mieren in een mierenhoop.

Productontwikkeling en design, mode, architectuur en ook organisatieontwikkeling komen aan bod in de tentoonstelling ‘Spieken’. En er is meer! Een ‘spieker’ voor kinderen waar ze ‘natuurslimme’ uitvindingen kunnen doen.

Ga na het zien van de tentoonstelling ‘Spieken’ op zoek naar ideeën en voorbeelden van biomimicry in het Missiemuseum Steyl. De tentoonstelling is een inspiratiebron, een handreiking om in combinatie met een bezoek aan het Missiemuseum Steyl creatief te worden en zelf aan het werk te gaan met opgedane kennis en indrukken.

De tentoonstelling ‘Spieken’ is een productie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht en de Stichting BiomimicryNL.

Een bijzondere ervaring!