Paastentoonstelling

Deze tentoonstelling was te bezichtigen van 14 februari tot en met 15 april 2018.

MET EEN KEURCOLLECTIE VAN KUNSTZINNIG VERSIERDE EIEREN

Als de vastelaovend goed en wel achter de rug is richten mens en natuur zich op de naderende vernieuwing.

Spoedig is het dan Palmzondag en trekt de Palmhöltjesoptocht. Een week later volgt het Paasfeest, dat de ontwaking van de natuur en daarmee het nieuwe leven aankondigt.

Hierop inspelend is in het Missiemuseum Steyl een kleurige en rijk gevarieerde tentoonstelling met veel details ingericht met betrekking tot het Paasfeest en de hieraan voorafgaande gedenkdagen.

Het betreft o.a. voorstellingen in woord en beeld van Palmzondag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag, die uitmonden in Pasen, het feest van de verrijzenis.

De expositie is voorts ‘aangekleed’ met tal van afzonderlijke opstellingen, die uiteenlopende thema’s als onderwerp hebben, waarbij het ei – als het symbool van vruchtbaarheid en voorspoed-een verbindende z.g. rode draad vormt.

Een veelheid hiervan is te bewonderen zowel als origineel en deels vervaardigd uit hout, steen, porselein, keramiek of nog ander materiaal.

Voor de versiering van deze eieren werden de meest verscheidene technieken gebruikt zoals krassen, applicaties, beschilderen o.a. als iconen.

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities hiervoor; opvallend zijn deze uit landen als China, Indonesië, Japan, Kasjmir en Turkije.

 

Overigens bevat de expositie nog enkele aardige ‘Paasuitbeeldingen’ zoals een gedekte kindertafel, een keuken, een visie op ‘De kip of het ei’.

Een vitrine toont kleine paashaasjes, kuikens, en eitjes met veel fantasie.

Het geheel is samengesteld uit de collectie van Sieglinde en Udo Hergesell.

 

 

Een bijzondere ervaring!