Missie geslaagd!

Missie geslaagd. Missiemuseum blijft open.

Er is de afgelopen tijd veel overleg geweest met het Missiemuseum om te zoeken naar een oplossing voor de toekomst van het Missiemuseum. Er zijn nu afspraken tussen gemeente Venlo en het Missiemuseum gemaakt voor de korte termijn zodat het Missiemuseum haar deuren niet hoeft te sluiten.

Het Missiemuseum, luidde in het voorjaar van vorig jaar de noodklok. Door het komende vertrek van de conservator in november 2020, en de veranderingen van huurkosten vanaf 2022 lijkt de toekomst van het Missiemuseum met de huidige financiële afspraken in gevaar te komen. Ook wil het Missiemuseum zorgen voor behoud en stabiliteit voor de lange termijn.

Extra subsidie

Voor het jaar 2020 nemen de gemeente en het Missiemuseum de extra te verwachten kosten ieder voor de helft voor hun rekening. Beide partijen zorgen ervoor dat het Missiemuseum in zijn huidige vorm open kan blijven, met als doel het Missiemuseum de overgang kan maken naar een zogeheten “toekomstbestendig museum”.

Marij Pollux, wethouder cultuur, is blij deze oplossing te kunnen bieden;

“Het Missiemuseum heeft een grote waarde voor Venlo, en in het bijzonder voor Steyl. Vandaar dat we bereid zijn om het Missiemuseum te steunen in hun wens om zich voor te bereiden op een goede voortzetting. Samen werken we aan die toekomst voor het Missiemuseum, zowel inhoudelijk als financieel.”

Samen werken aan de toekomst.

Het is de gezamenlijke intentie dat het Missiemuseum blijft bestaan. Daarom wordt er ook gekeken naar samenwerkingen, partnerschappen en mogelijkheden binnen de culturele en toeristische waarde die het museum heeft en deelt met partners en partijen in de gemeente Venlo. Nieuwe vormen van samenwerkingen kunnen zo bijdragen aan een stabiele en mooie toekomst voor het museum met de zo iconische beer en unieke natuurhistorische collectie.

Nog heel veel dagen.

“Het was lang onzeker hoeveel dagen we nog open konden blijven, maar we kunnen gelukkig door. De gemeente pakt een deel op en we gaan zelf voor het andere deel creatieve oplossingen bedenken om verder te werken aan het behoud van ons unieke museum. Voor nu gaan we doen met de financiële middelen die we aangereikt krijgen”, aldus Hein Jacobs, penningmeester van het Missiemuseum. “We kunnen in ieder geval weer vooruitkijken.”

Hoeveel dagen nog?

Het Missiemuseum Steyl is als erkend nationaal museum met jaarlijks 16.000 bezoekers de grootste toeristische trekpleister op Steyl! En dat museum heeft het heel moeilijk om de deuren open te houden.

De Stichting Missiemuseum Steyl, die de collectie van het klooster
St. Michael sinds eind 2018 officieel in bruikleen heeft gekregen, is bezig dit bijzondere museum te runnen. Met ‘tijdelijke’ financiële hulp van het Missiehuis, zonder betaling van huur tot eind 2021 en met een uiterst kleine bijdrage van de gemeente Venlo van minder dan € 1,– per bezoeker.

Alleen daarmee redt het museum het niet, en moet het, zolang er geen structurele financiële hulp komt van de gemeente Venlo en andere instellingen per 1 november 2020 de deuren sluiten. De huidige conservator gaat dan met pensioen en kan met de huidige financiële mogelijkheden niet worden vervangen. Als bestuur kunnen en mogen wij de verantwoordelijkheid niet nemen om vrijwel alle dagen van de week open te zijn met alleen vrijwilligers. Daarbij vraagt het beheer en behoud van de kwetsbare en kostbare collectie om deskundigheid.

Deze problematiek hebben wij aangekaart bij het Venlose College van Burgemeester en Wethouders. De gevoerde gesprekken hebben weliswaar begrip opgeleverd, maar tot op heden geen daadwerkelijke toegezegde financiële hulp. De in 2019 aangevraagde hogere subsidie voor dit jaar, om in ieder geval een nieuwe directeur / conservator voor het museum aan te trekken, is zonder opgaaf van redenen afgewezen. Een formele bezwaar/-hoorzitting dient op
17 februari. En de gevraagde lange-termijn besluiten die besproken zijn in het overleg met het College laten ook op zich wachten.

Het is voor het stichtingsbestuur dan ook wrang, dat in de gemeente Venlo verschillende vergelijkbare musea jaarlijkse veel meer subsidie krijgen om hun begroting te dekken.

Audiotour

Kinder- én volwassenen-audiotour in Missiemuseum Steyl.

Naast de audiotour voor volwassenen die onlangs in gebruik genomen is, heeft het Missiemuseum Steyl nu ook een speciale audiotour voor kinderen.

Volwassenen worden hoogstpersoonlijk rondgeleid door de beroemde, bruine museumbeer. Kinderen krijgen een rondleiding van “Baer”, een naamgenootje van de bekendste museumbewoner.

In twintig korte verhalen vertellen Beer en Baer o.a. over de bijzondere vlinders, de Chinese schoentjes, de duimpiano, de komodovaraan en de gorilla; kortom over voorwerpen uit andere landen en een grote verscheidenheid aan dieren. Maar ook over het ontstaan van het museum en het leven van Arnoldus Janssen. Zo krijgen jong en oud een duidelijk beeld van het hoe – en waarom van het Missiemuseum Steyl.

Of zoals “Baer” zegt: Samen praten over het verleden laat ons ook nadenken over nu en de toekomst!

De kinder-audiotour werd geschreven door tekstschrijver Susan Janssen en ingesproken door de 12 jarige Tegelse Lars Broekman.

Journalist Adri Gorissen schreef de tour voor volwassenen en schrijver Willem Kurstjens gaf zijn stem aan de beer.

De tour wordt gratis aangeboden.

Tentoonstelling “Krijg de kriebels”

Zondag 19 mei wordt de nieuwe tentoonstelling “Krijg de kriebels” geopend in het Missiemuseum Steyl.

In de tentoonstelling “Krijg de kriebels” brengen we oud en nieuw bij elkaar. De insectencollectie van het museum versus het kweken van insecten voor consumptie. En natuurlijk allerlei wetenswaardigheden over het rijke insectenleven zelf.

Naast deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 27 oktober, worden diverse interessante workshops georganiseerd rondom “Krijg de Kriebels”.

Alle informatie over de workshops is te lezen op deze website.

Wijziging toegangsprijzen

Per 1 januari 2019 worden onze toegangsprijzen gewijzigd;

Entree volwassenen: € 7,-

Entree jeugd 4 t/m 17 jaar: € 3,50

Bij de toegangsprijzen zit een kop koffie / thee of fris inbegrepen.

De reductie voor scholen en groepen vanaf 20 personen blijft € 0,50

Een bijzondere ervaring!