de beer

De beer van Steyl

De 1,75 meter hoge, bruine beer komt uit Rusland. In 1932 kocht Broeder Berchmans, de eerste conservator van het Missiemuseum Steyl, hem voor 600 Duitse Mark bij de firma Wöbke in Leipzig. Deze firma was gespecialiseerd in opgezette dieren met een mechaniek. Met de beer wilde men geld ophalen voor de missie. Hij stond in het museum maar werd in de beginjaren ook meegenomen naar diverse missietentoonstellingen in Nederland en Duitsland. De “Automatenbär” was vanaf het begin zo’n groot succes dat er in meer musea van de congregatie beren werden geplaatst.

Na ruim 50 jaar “werken” was de beer in 1988 aan restauratie toe. Zijn jas moest gerepareerd worden en het interne mechaniek was aan vernieuwing toe. In de winters van 1986, 1987 en 1988 zijn alle opgezette dieren van het Missiemuseum Steyl gerestaureerd door de firma Bouten uit Venlo, dankzij een grote subsidie van de overheid en het Prins Bernhard Fonds. Voor de beer was geen cent meer over. Door een particuliere actie en met hulp van de Stichting Stijlvol Steyl werd voldoende geld opgehaald om ook de beer van Steyl een verjongingskuur te laten ondergaan.

In 2017 is de beer 85 jaar geworden. Een aardige leeftijd en dat was te horen… of eigenlijk niet; zijn brom werd steeds minder duidelijk hoorbaar. Oorzaak was een versleten blaasbalg. Het museum werd benadert door een plaatselijke supermarkt die met een statiegeldactie een goed doel zochten. En toen was de ‘beer’ los, vanuit het hele land kwamen reacties om geld te doneren en werden spontaan acties opgezet. Naast de brom was de bek van de beer en een deel van de huid op de arm versleten. De blaasbalg is gerestaureerd door een bandoneonmaker en ook deze keer werd de firma Bouten in de hand genomen voor de schoonmaak en restauratie van de beer. In februari 2018 heeft de beer, voor de restauratie bij Bouten, drie maanden het museum verlaten. Op 28 april 2018 is de beer feestelijk onthaald in het Missiemuseum. Naast de restauratie van de beer wordt tevens de omgeving van de beer aangepakt, er komt te veel schadelijk licht naar binnen en schommelt de relatieve luchtvochtigheid te veel. Door de gulle giften van velen kan, naast de restauratie van de beer, tevens de omgeving van de beer aangepakt worden.

Mede hierdoor kunnen jonge en oude bezoekers nog steeds griezelen en genieten van hét icoon van het Missiemuseum Steyl.

Meer weten over de restauratiewerkzaamheden in 2018? Volg dan deze link.

Een bijzondere ervaring!