stoommachine ketelhuis

Te bezoeken in Steyl

•    Missiehuis St. Michaël. Komend met het veerpont vanaf Baarlo valt de neogotische basiliek met twee torenspitsen op, die het silhouet van kloosterdorp Steyl bepaalt. Deze kerk is verdeeld in een boven- en benedenkerk. De benedenkerk is dagelijks te bezoeken, de bovenkerk op aanvraag en iedere zondagmiddag van mei tot en met september.

•  De prachtige kloostertuinen van St. Michaël zijn aangelegd in het oorspronkelijke landschap van Maasterrassen en hebben een eigen sfeer van rust en harmonie. Deze boomrijke tuinen stammen uit de begintijd van het Missiehuis. In de tuinen liggen enkele grotten, meditatieve plekken die aan het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. Karakteristiek zijn de Heilig Hart Heuvel en het kloosterkerkhof met cypres-achtige bomen.

•  De Botanische Tuin Jochumhof en het Missiemuseum Steyl kennen eenzelfde ontstaansgrond namelijk het tonen van planten en bomen en het tonen van objecten uit andere delen van de wereld. De eerste botanische bomen worden geplant in de kloostertuin naast de Lourdesgrot en het kerkhof. De botanische tuin van nu ontstaat op een andere plaats in het kloostertuinencomplex. In de jaren 30 van de vorige eeuw begint pater Jochum (1890-1979), biologieleraar, in het gebied tegenover het Missiemuseum en grenzend aan de Maashoek zijn botanische tuin voor onderwijsdoeleinden in het missiehuis. Deze tuin komt in 1970 in handen van de Stichting Botanische Tuin Jochum-Hof en wordt 1971 heropend door pater Jochum.

•   Het Ketelhuis Steyl (zie foto) is de machinestoomkamer van de voormalige Drukkerij Steyl en het Missiehuis St. Michaël; het is nu in beheer van de Stichting Behoud Monumenten Steyl.
In de tuin bij het ketelhuis bevindt zich een watertoren.

Het Limburgs Schutterij Museum heeft zijn onderkomen gevonden in het voormalige St. Rochuskerk. Het museum bezit een uitgebreide collectie van onder andere uniformen, geweren, vaandels.

•    Het Wereldpaviljoen is een cultureel, educatief centrum met een dorp uit Nicaragua en met diverse attracties. Het is gesitueerd in de voormalige drukkerij van het missiehuis.

•    Het Heilig Hartklooster, de kapel van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.

•    Het Heilige Geestklooster, de kapel van de Congregatie Dienaressen van de Heilige Geest van Altijddurende Aanbidding.

•    Een deel van Steyl is een beschermd dorpsgezicht. Met rijksmonumenten als Villa Elise en Landhuis Moubis- De Rijk (later Sint Jozef klooster).

•    Horeca: Friture ’t Vear , ’t Vearhoes, Grandcafe in de botanische tuin Jochumhof, Restaurant Aubergine, Vriendenkring, Restaurant Maes 21, Baarlo, Café Quatre Bras.

•   Wandelpad langs de Maas van Klooster St. Michaël naar de Stuw in Belfeld. Dit wandelpad is het begin van de Maas en Stuw wandelroute.

•   Diverse informatie ook op www.kloosterdorpsteyl.nl.

Een bijzondere ervaring!