De vlucht van Egypte en Mediterrane kribben

Deze expositie was te bezichtigen van 6 december 2018 t/m 3 februari 2019.

KERSTKRIBBENTENTOONSTELLING IN MISSIEMUSEUM STEYL

THEMA’S: DE VLUCHT NAAR EGYPTE EN MEDITERRANE KRIBBEN

In het missiemuseum Steyl is momenteel een kerstkribbententoonstelling ingericht, die een parallel trekt met de actuele situatie van het vluchtelingen probleem rond de Middellandse zee. Hoofdthema is de uitbeelding van de z.g. vlucht naar Egypte. Uit de bijbel is ons bekend dat koning Herodes – toen hij vernam, dat er in zijn land een Joodse Messias was geboren – opdracht gaf in Bethlehem en omgeving alle jongetjes van twee jaar en jonger om het leven te brengen. Op aanwijzing van een engel in een droom vluchtten Jozef en Maria hals over kop met hun Kind naar Egypte.

De tentoongestelde collectie kerstkribben van het echtpaar Udo en Sieglinde Hergesell uit Duitsland beeldt deze vlucht voor de wrede koning Herodes uit in meerdere taferelen. Het zijn grote – en kleinere beeldengroepen vervaardigd uit uiteenlopende materialen zoals klei, hout, papier, glas, kleimengsels, gesneden uit spaanhout, olijfhout en paarlemoer. Ze zijn allemaal kunstzinnig en veelkleurig voorgesteld en zijn door de verzamelaars bijeengebracht uit landen rond de Middellandse zee zoals Sicilië, Israël, Mallorca, Egypte, en Afrikaanse landen zoals Togo, Tanzania en Ethiopië. Ook Noord- en Zuid-Amerika zijn vertegenwoordigd alsook veel andere Europese landen. Men vindt er ook schilderijen en drieluiken. Er zijn diverse samengestelde kribben te zien met taferelen uit het leven van Jezus, waaronder een wand-lange kribbe uit Spanje.