De beer van Steyl is feestelijk onthaald

De Beer is terug in het Missiemuseum Steyl!

Vandaag was het zover; na drie maanden van afwezigheid is de beer onder grote belangstelling teruggekeerd naar het Missiemuseum. De afgelopen maanden is het icoon van het Missiemuseum Steyl gerestaureerd bij de firma Bouten. Daar was hij in goede handen en met zorg behandeld. De inmiddels 86-jarige beer liet meerdere slijtage plekken zien en Ursula heeft voor een metamorfose gezorgd. Na een grondige schoonmaak zijn onder anderen zijn tanden gepoetst, heeft de beer een ontbrekende nagel terug gekregen, zijn bek in een natuurgetrouwe kleur gebracht en heeft er een huidtransplantatie plaats gevonden.

De arm van de beer was, door het veelvuldig aanraken bij het inwerpen van de muntjes, kaal geworden. Ursula heeft een stukje huid op deze plaats vakkundig vervangen.

Dat de beer terug keerde naar het museum was natuurlijk goed en groot nieuws, de afgelopen weken en vandaag heeft de media ruime aandacht aan dit heugelijke feit besteed.

Nadat de beer bij het Missiemuseum Steyl was aangekomen werd hij naar het Auditorium van het museum gebracht. Deze zaal en de ruimte ernaast was goed gevuld met genodigde en belangstellende.

In september 2017 heeft de Coop in Steyl contact met het Missiemuseum gezocht voor een goed doel voor hun statiegeldactie. Een goed doel was meteen gevonden want binnen het museum werd al langere tijd gesproken over het restaureren van de beer.

Met deze actie ontstond een kettingreactie; meerdere instanties en personen wilde de restauratie van de beer steunen en doneerde geld of zette andere acties op.

Vandaag werd het bedrag van de statiegeldactie bekend gemaakt.

Op het einde van het officiële gedeelte iedereen de beer in actie zien en was het de eer aan dhr. Koopmans om met het eerste muntje de beer in beweging te zetten.

De komende tijd staat de beer nog niet op zijn oude vertrouwde plek in het museum. Er wordt nog hard gewerkt om de omgeving van de beer te verbeteren; nu komt er nog te veel schadelijk (UV) licht naar binnen en is de luchtvochtigheid ook nog niet optimaal. Wanneer dit allemaal in orde is komt de beer weer bij de ingang van het museum te staan waar hij de bezoekers nog vele jaren mag begroeten.