Maand van de geschiedenis: Steyl toevluchtsoord en vertrekpunt

Het Missiemuseum Steyl geeft in oktober 2016 elke woensdagmiddag om 14.00 uur speciale rondleidingen tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het thema van dit jaar is:”Grenzen”.

Aanmelden voor de rondleiding is niet nodig. U betaalt enkel de toegangsprijs voor het museum. Met de Museumkaart is de toegang gratis. De speciale rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

nieuws_maand-van-de-geschiedenis2016

In het laatste kwart van de negentiende eeuw komt vanuit Duitsland een migrantenstroom op gang van religieuzen. Oorzaak hiervan is de Kulturkampf onder Bismarck en het daaruit voortvloeiende Klostergesetz van 31 mei 1875. Kloosterorden en kloostercongregaties worden opgeheven en nieuwe mogen niet gesticht worden. Er komt dan een echte migrantenstroom van religieuzen op gang richting Nederland. Zij vestigen zich vooral in de provincie Limburg. De Duitse priester Arnold Janssen die al enige jaren rondloopt met het plan om een missiecongregatie te stichten vindt in Steyl een geschikte plek.

Vanaf 1875 worden enorme kloostercomplexen gebouwd aan de Maas die het aanzien van Steyl tot op de dag van vandaag bepalen. Steyl wordt zo een veilige haven voor mensen met een roeping tot missionaris, mensen die vervolgens vanuit deze haven uitvaren naar landen over de hele wereld.Vanuit die landen worden voorwerpen naar Steyl gestuurd om de thuisbasis te laten zien in wat voor een omgeving en welke cultuur men zoal werkzaam is. Zo ontstaat in 1883 het Missiemuseum Steyl, het “Steylers”, eerst gehuisvest in het missiehuis zelf, later in de drukkerij en tenslotte in nieuwbouw van 1930.